Autistični dječak ponovno govori nakon terapije matičnim stanicama

Dječak Lukas iz Amerike, koji boluje od autizma, počeo je komunicirati s roditeljima nakon što je prošao tri terapije matičnim stanicama u Novom Sadu.

Njegova majka, Vesna Arabadžić, koja već dvadesetak godina živi u Clevelandu u Ohiu, ne krije oduševljenje ovim značajnim napretkom svog mališana.

- Suprug i ja smo okrenuli cijeli svijet naopako kako bismo našli najadekvatniju terapiju za Lukasovo stanje i tako smo došli do saznanja da su matične stanice vrlo učinkovite za liječenje mnogih oboljenja. Vrhunac su današnje medicine, ali ova vrsta terapije još nije rasprostranjena za tretiranje autizma. Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Duke u Americi o učinkovitosti matičnih stanica za liječenje autizma dalo nam je hrabrosti da pokušamo s terapijom. Vjerujemo da terapija matičnim stanicama može pomoći našem sinu i vratiti ga u stanje prije nego što je regresirao u autizam. Igrom slučaja saznali smo za tim liječnika koji se time bavi u Novom Sadu - rekla je za "Blic" Vesna Arabadžić.

 

Objašnjava nam da je Lukas prvo podvrgnut anesteziji, zatim su mu matične stanice izvučene iz koštane srži, iz kuka, a onda su posebnom metodom stimulirane i tako tretirane vraćene u tijelo, odnosno ubrizgane su u cerebrospinalni likvor u kralješničnom dijelu.

- Već nakon prve terapije Lukas je počeo pokazivati značajan napredak, počeo je koristiti nove riječi u kontekstu i dobili smo vokabular od oko pedesetak ili više novih riječi. Neke od tih riječi prvi smo put čuli na našem jeziku. Počeo je komunicirati i sa mnom i sa suprugom, socijalizirati se s našim drugim sinom i igrati se sa psom. Nakon druge terapije Lukas je dobio temperaturu. Možda je to mnogima nezamislivo, ali mi smo slavili kada se to dogodilo. Lukas tri godine nije pokazivao nikakve znakove da imunitet kod njega postoji. Temperatura je bila znak da se imunosni sustav uključio i da je organizam počeo obavljati funkciju koja mu je namijenjena. Nakon treće procedure, iako još uvijek rijetko, Lukas je počeo sastavljati više riječi poput: "daj mi sok", "skini mi jaknu", "želim taj kolač", prisjeća se Vesna razdoblja od prije nekoliko mjeseci.

 

Kako kaže, sada je svjesna da bi matične stanice iz pupkovine bile najefikasnije, ali kada je bila trudna o tome nije razmišljala, jer u Americi ne postoji trend čuvanja tih stanica.

- Prije nego što smo pronašli tim liječnika iz Novog Sada, Lukasa smo odveli na terapiju u Panamu, gdje je dobio matične stanice iz tkiva pupkovine od darivatelja. Pomak je i tad postojao; koža mu se poboljšala, reakcije na hranu i ostale vanjske alergene su se smanjile. U tom trenutku smo suprug i ja očekivali mnogo više jer smo upoznali djecu koja su se u potpunosti oporavila uz pomoć ovakvog tretmana pa smo dogovorili da sljedeća Lukasova terapija bude upravo uz pomoć njegovih vlastitih stanica – kaže Vesna.

 

Lukas je imao nepunih godinu dana kada je preležao tešku virusnu infekciju i nakon toga se polako počeo isključivati iz svakodnevnice i pokazivati znakove autizma. Do tada je znao govoriti osnovne riječi - mama, tata - i ponašao se kao i sva druga djeca. Znao je raspoznavati neke boje, brojeve i životinje. Međutim, ubrzo se sve počelo mijenjati te mu je ubrzo dijagnosticiran autizam.

- Mi ćemo se sigurno vratiti na terapiju u Novi Sad i želim da naš slučaj bude vjetar u leđa roditeljima, da saznaju da postoji mogućnost da se stanje djece poboljša. Liječnici su nas upozorili da možda nećemo vidjeti poboljšanja, ali smo ipak ušli u proces. Na sreću, vidimo poboljšanje i nadamo se da će ove terapije, u kombinaciji s intenzivnim radom s terapeutima, doprinijeti tome da Lukas jednog dana normalno funkcionira i čak da se u potpunosti oporavi – kaže Vesna.

Prof. dr. Dušan Marić, specijalist ortopedije i dječje kirurgije 

 

LIJEČNICI NISU ČUDOTVORCI

Profesor dr. Dušan Marić, koji je proveo terapiju matičnim stanicama za Lukasa, ističe za "Blic" da on i njegov tim, zajedno sa specijalistom hitne medicine, Džihanom Abazovićem, nisu čudotvorci i da uspjeh ovakve terapije nije zajamčen.

- Matične stanice vade se iz koštane srži pa se u posebnom uređaju izoliraju i koncentriraju, a potom se stimuliraju. Tako pripremljen supstrat ubrizgava se u cerebrospinalni likvor. Na taj način aktivirane matične stanice dospijevaju direktno u mozak i ondje potiču aktivaciju uspavanih stanica. Na ovaj način se uspostavlja bolji kontakt između nervnih struktura u mozgu i omogućava bolje prenošenje impulsa. Terapija matičnim stanicama nije magija, mi ne činimo čuda, nego je to terapija koja ovisi o mnogobrojnim čimbenicima te može pokazati manji ili veći uspjeh – objašnjava nam dr. Marić. 

 

Izvor: blic.rs