Krv iz pupkovine sačuvana u Viti 34 uspješno primjenjena za liječenje dječje cerebralne paralize

Ona još uvijek vrijedi za kontroverzni način liječenja: terapija vlastitom krvlju iz pupkovine. Sada je bohumskim liječnicima po prvi put uspjelo liječenje cerebralne dječje paralize pomoću krvi iz pupkovine – koja je prethodno pohranjena u Viti 34.

Prema izvještaju Ruhrskog sveučilišta Bochum dvoipolgodišnji dječak je nakon prestanka rada srca ležao u komi s teškim oštećenjem mozga – i s minimalnim šansama za preživljavanje. Na zahtjev roditelja devet tjedana nakon oštećenja mozga lijekari su dječaku intravenozno dali pripremljenu krv iz pupkovine, koja je uzeta pri rođenju dječaka i kriokonzervirana u Viti 34. Napredak ozdravljenja liječnici su pratili 2, 5, 12, 24, 30 i 40 mjeseci nakon toga.

Zahvaljujući liječnicima simptomi su se poboljšali već dva tjedna nakon transplantacije matičnih stanica. U međuvremenu, dijete može izgovarati jednostavne rečenice i trčati uz pomoć. Poslije tako teškog oštećenja mozga i nakon oživljavanja koje je trajalo 25 minuta, šanse za preživljavanje su obično oko 6 posto. Mjesecima nakon prestanka rada srca, s teškim moždanim oštećenjima, djeca koja prežive u pravilu tek u naznakama pokazuju da su pri svijesti.

„Naši rezultati, zajedno sa sličnim uspjesima jedne korejske studije, otklanjaju ustaljenu sumnju u djelotvornost ove terapije."

Prof. dr. Arne Jensen s kampusa klinike za ginekologiju Ruhrskog sveučilišta u Bochumu