Krv iz pupkovine u borbi protiv dječje cerebralne paralize

Prije točno 3 godine je timu liječnika u Bohumu pošlo za rukom napraviti veliki korak u borbi protiv dječje cerebralne paralize. Kako bi se ova borba ciljano nastavila, osnovano je udruženje.

Osnivač, dr. Arne Jensen, je u siječnju 2009. zajedno sa svojim timom uspješno liječio dvoipolgodišnjeg dječaka koristeći krv iz pupkovine. Roditelji su matične satnice iz pupkovine svog djeteta prethodno sačuvali u Viti 34. Na internetskoj stranici Udruženja za borbu protiv dejčje cerebralne paralize (http://stop-cp.org/) Jensen ukazuje na značaj terapije matičnim stanicama:

„Ova jedinstveno djelotvorna opcija terapije u liječenju dječje cerebralne paralize mora se, prema našem mišljenju, što prije uvesti u medicinu, kako bi se ublažio težak položaj ove djece i njihove obitelji."

Prvi djelomični uspjeh udruženje je već ostvarilo: na međunarodni dan ljudi s invaliditetom za „Biomedicinsku sliku dana" odabrane su fotografije nasmijanog dječaka koji je liječen uzorkom Vite 34 (http://www.bpod.mrc.ac.uk/archive/2013/12/3).