Mini mozak razvijen od matičnih stanica u Petrijevoj zdjelici

U skladu s time da je mozak najsloženiji ljudski organ, znanstvenicima do sada nije polazilo za rukom stvoriti mozak nalik ljudskom. Znanstvenici s Instituta za molekularnu biologiju na Austrijskoj akademiji znanosti u Beču su sada po prvi put uzgojili mini mozak pomoću matičnih stanica u posebnom bioreaktoru. Njihov rad je objavljen u renomiranom stručnom magazinu Nature.

Osam do deset dana nakon početka uzgoja ljudskih reprogramiranih matičnih stanica, tzv. ipS stanica, došlo je do njihovog diferenciranja u živčano tkivo. Nakon 20 do 30 dana one su se u jednom pokretnom bioreaktoru nastavile razvijati u različite trodimenzionalne dijelove mozga, između ostalog u prednji, srednji i zadnji mozak. Veličine od oko 4 milimetara, ovaj „mini-Brain" odgovara mozgu embrija od 9 tjedana.

Za znanstvenike je, prije svega, bilo zapanjujuće to što je uzgajan mozak bio sposoban izgraditi živčane i glija stanice i da su se pojedini dijelovi mozga organizirali kao kod mozga embrija. Na taj način se vrlo dobro može promatrati aktivnost moždanih stanica i komunikacija između stanica.

Znanstvenici u svom mini-mozgu vide dobar model za dublje istraživanje neuroloških bolesti i bolesti mozga, kao što su autizam ili shizofrenija. Također, na ovaj način mogu biti testirani lijekovi za moždane bolesti. Ipak, dug je put do uzgajanja kompletnog mozga ili tkiva za zamjenu oštećenih dijelova mozga, kažu znanstvenici.