Pohrana cjelokupne krvi iz pupkovine naprama pohrane matičnih stanica

Često nas pitaju zašto smo jedni od rijetkih koji pohranjuju cijelu krv prikupljenu prilikom rođenja, kada naša konkurencija izdvaja matične stanice prije zamrzavanja.

Odgovor je jednostavan, Vita 34 su osnovali znanstvenici i doktori koji uvijek stavljaju dugoročno zdravlje djeteta ispred komercijalnih trendova. Znanstveno je dokazano - pohrana krvi je najbolji način čuvanja s obzirom da pruža veće mogućnosti za razvoj budućih tretmana. Mnoga istraživanja su naglasila važnost ove metode.

Set za transpor krvi

Prednosti pri pohrani cjelokupne količine krvi


Veći broj matičnih stanica


Stručnjaci i doktori koji koriste matične stanice u svrhe liječenja shvaćaju važnost nemanipulacije krvi iz pupkovine, kako bi se sačuvao što veći broj matičnih stanica, a time i poboljšao ishod same transplantacije. Prema studijama, tehnike odvajanja staničnih komponenti krvi iz pupčane vrpce, te postupak uklanjanja crvenih krvnih zrnaca iz transplantata može dovesti do gubitka broja vitalnih stanica (Fitzugh, Choi, Broxmeyer).


Viši nivo vitalnosti


Dokazano je da se zadržava viši nivo vitalnosti TNC stanica u cjelokupnom uzorku krvi iz pupkovine u odnosu na reduciranu krv. Cjelokupna krv se zamrzava vrlo brzo od trenutka uzimanja, a vrijeme obrade metodama redukcije krvi rezultira gubitkom broja matičnih stanica i njihove vitalnosti. Kvaliteta uzorka i broj matičnih stanica su kritične točke koje odlučuju o uspješnosti transplantacije (Screnci).


12 tipova matičnih stanica


U krvi iz pupkovine se nalazi 12 tipova matičnih stanica poput mezenhimalnih MSC, hematopoetskih CD34+, matične stanice po svojstvima slične embrijskim (VSEL), neograničene somatske matične stanice USSC, CD37+ itd. Postojanje faktora rasta, hormona i citokina klinički dokazano poboljšava uspješnost same transplantacije. Budući tretmani mogu zahtijevati ostale tipove stanica pronađene u krvi iz pupkovine. Reduciranje krvi, tj. izdvajanje matičnih stanica, znači da se u budućnosti neće moći iskoristiti prednosti ovih tretmana, kao i budućih otkrića.


Pohranjivanje VSELs


Jedno od najvažnijih pomaka je nedavno otkriće VSELs - matičnih stanica koje su po svojim svojstvima slične embrijskim, tj. mogu se pretvoriti u svaki tip stanice u organizmu. Samo pohranom cjelokupne krvi iz pupkovine se čuvaju VSELs. Centrifugalnim izdvajanjem matičnih stanica (reduciranjem krvi) se odbacuju VSELs, kao i glavni hormoni i faktori rasta.


Veći postotak prihvaćenih transplantata


Veći je postotak prihvaćenih transplantata cjelokupne krvi iz pupkovine nego transplantata reducirane krvi. (Hahn i Stevens).


Veći broj mogućih tretmana


Proces redukcije volumena krvi iz pupkovine (izdvajanja matičnih stanica) je nepovratan, a samim time i mogućnost liječenja bolesti koje nisu u vezi s krvlju, te i bilo koji potencijalni tretmani na polju regenerativne medicine (Bhartiya).


Krv iz pupkovine je zlatni standard za liječenje karcinoma


Matične stanice bi trebalo izdvajati kada je njihova upotreba poznata - transfuzija cijele krvi iz pupkovine ostaje ZLATNI STANDARD za liječenje karcinoma i zato bi matične stanice trebale ostati u krvi dok ne zatrebaju. Ovisno o terapiji, moguće je da će samo određeni tip matičnih stanica biti potreban i taj tip se onda izdvaja iz krvi iz pupkovine.


Skuplja pohrana cjelokupne krvi iz pupkovine


Pohranjivanje cjelokupne krvi je trostruko skuplje u odnosu na izdvajanje matičnih stanica zbog mjesta koje zahtijeva. U izvještaju objavljenom na bloodjournal.org se objašnjava da većina svjetskih banaka reducira krv tj. izdvaja matične stanice kako bi smanjili troškove prostora. Ovakva pohrana je prihvatljiva ako se namjeravaju liječiti samo krvna oboljenja.


Poznato je da se prvi medicinski tretman matičnim stanicama iz krvi iz pupkovine dogodio 1988. godine s hematopoetskim matičnim stanicama, koje se primarno koriste za liječenje krvnih oboljenja. To su prve otkrivene matične stanice i njihova upotreba je već postala uobičajena praksa. U početku se pohranjivala cjelokupna krv iz pupkovine novorođenčeta, bez njene redukcije. No, kako je raslo zanimanje roditelja za pohranjivanjem krvi iz pupkovine, usporedno su rasli i troškovi te se javio i nedostatak prostora za pohranjivanje sve većeg broja takvih uzoraka. Kako bi smanjile troškove pohrane, mnoge banke su pribjegle metodama redukcije volumena i izdvajanju jednog tipa matičnih stanica, bez čuvanja cjelokupne krvi. Vita 34 je zadržala metodu pohranjivanja cjelokupne krvi, iako je ona znatno skuplja. Znanstvenici širom svijeta preferiraju ovu metodu jer je dokazano uspješnija u primjeni. Izdvajanjem samo jednog tipa matičnih stanica (hematopoetskih), banke znatno smanjuju mogućnosti za liječenje svojim klijentima, a vrijednost i kvaliteta uzorka opada, jer više od polovice bolesti nisu krvna oboljenja i ne mogu se liječiti tim matičnim stanicama.