Kao i prethodnih godina Univerzitet u Beogradu pod sloganom Evropa ujedinjena naukom, organizuje 10. UniStem Day.

UniStem dan je jednodnevna manifestacija koja se održava od 2009. godine i namenjena je prvenstveno srednjoškolcima.

Ovaj događaj posvećen je promociji istraživanja matičnih ćelija i pruža mogućnost da se đaci i nastavnici upoznaju sa naučnim dostignućima iz ove oblasti na zabavan i interaktivan način, kroz brojne aktivnosti. Događaj predstavlja susret sa najsavremenijim istraživanjima i radnim danom istraživača. Kroz predavanja, debate i posete laboratorijama, manifestacija daje priliku da se učesnici upoznaju sa konceptima i metodologijom istraživanja matičnih ćelija.

Ovaj događaj je prilika da se srednjoškolci uvere da je nauka zabavna kao i da naučnoistraživački rad, zasnovan na činjenicama istrajnosti i upornosti, gradi lični karakter. Kao i prethodnih godina, UNISTEM DAY 2018 ujediniće univerzitete i srednje škole širom Evrope. U realizaciji ovogodišnjeg događaja učestvovaće 74 evropska univerziteta Austrije, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Srbije, Španije, Švetske, Velike Britanije i Mađarske.

UniStem je centar za istraživanja matičnih ćelija pri Univerzitetu u Milanu. Osnovan je 2006. godine od strane profesora:  E. Cattaneo, G. Cossu, F. Gandol i Y.Torrente, a 2015. godine pridružio im se G. Testa. 

UNISTEM DAY 2018 je samo jedna od brojnih aktivnosti UniStem centra u oblasti promocije matičnih ćelija. Ovo je najveći naučnopopularni događaj u oblasti matičnih ćelija u Evropi i ove godine slavi svoju, jubilarnu, 10. ediciju.

10. UniStem Day na beogradskom univerzitetu podržala je Bio Save Fondacija.