Famicord je kao jedna od prvih banaka za matične stanice iz pupkovine u svijetu, uveo dodatne mjere predostrožnosti povodom pandemije Corona virusom.

U skladu sa najvišim standardima AABB certifikata za čuvanje matičnih stanica od sada će matične stanice svih klijenata Famicorda i Bio Save-a prolaziti dodatne analize kako bi bilo potvrđeno da matične stanice nisu zaražene virusom.

Siguran proces

Svi uzorci matičnih stanica će se čuvati u posebno odvojenim spremnicima u karanteni dok se ne pokaže da rodilja nema znakove infekcije.

Bio Save doktori su na raspolaganju za sve trudnice koje razmišljaju o pohrani matičnih stanica, a imaju sumnju da bi Corona virus mogao predstavljati opasnost zdravlje žene i zdravlje ploda.

Matične stanice uspješne u borbi protiv virusa

Matične stanice se istražuju u terapijama brojnih oboljenja izazvanim virusima, prvi podaci govore da mogu pomoći i kod infekcije Corona virusom, a već postoje slučajevi pacijenata koji su izliječeni od infekcije HIV virusom primjenom matičnih stanica.

Matične stanice iz pupkovine su jedino blago koje se može prikupiti isključivo pri porodu te mogu pomoći u liječenju brojnih bolesti i tako spasiti život mnogim oboljelima.