Dijabetes tipa 1 vrlo je teško oboljenje koje se javlja već u dječjoj dobi, a uzrokuje ga nemogućnost gušterače da luči inzulin. Imunološki sustav pacijenta napada djelove gušterače koji su odgovorni za lučenje inzulina (Beta stanice Langerhansovih otočića) i uništava ih što dovodi do nedostatka inzulina i pojave dijabetesa. Uzrok još uvijek nije poznat.

Matične stanice mogu pomoći u mnogim imunološkim bolestima djelujući inhibicijski na imunološki sustav i sprječavaju nastanak oštećenja koja imunološki sustav može napraviti organizmu kada dođe do njegovog nepravilnog rada.

Famicord zajedno sa bolnicama u Švedskoj i Poljskoj provodi studije liječenja dijabetesa tipa 1 matičnim stanicama iz pupkovine. Do sada su liječena 22 pacijenta i kod većine je došlo do uspostavljanja ponovnog lučenja inzulina i smanjenja povišenog šećera u krvi što je glavna karakteristika dijabetesa. Matične stanice svojim imunološkim djelovanjem smanjuju zapaljenje tkiva pankreasa koje izaziva imuni sistem pacijenta i tako omogućavaju pankreasu da luči insulin. Studija je i dalje u toku i pacijenti mogu da se prijave.