Specijalist interne medicine Aleksandar Antović izjavio je u ''Novom danu'', kako se pokazalo da terapija matićnim stanicama "nema nikakva neželjena djelovanja, a pokazuje da pomaže". "To su mezenhimalne stanice iz samog tkiva pupkovine, za njih nije potrebno uparivanje, one mogu odgovarati bilo kojem pacijentu te se mogu se dobiti iz javne banke. Procedura je veoma jednostavna kratka intravenska infuzija", kaže doktor.

Dr.Antović je, govoreći o liječenju koronavirusa matičnim stanicama, rekao da su kineski lekari prvo krenuli od jednog pacijenta.

"To je bila  gospođa u dobi od 65 godina,  bila je u veoma teškom stanju, na respiratoru i životno ugrožena. Kada su iscrpili sve druge opcije liječenja, kineski doktori su probali liječenje matičnim stanicama. Koristili su ih prvi, treći i šesti dan, ta pacijentica je već četvri dan skinuta sa respiratora, a deveti dan je otpuštena iz bolnice", kaže dr.Antović.

Nakon toga su proširili terapiju na 14 pacijenata i svi su preživjeli. Trenutno se, dodaje, provodi veliki broj istraživanja sa raznim lijekovima.

"Bilo je ovih dana razgovora o tome u svim medijima, no matične stanice su jedna od najistraživanijih metoda za liječenje koronavirusa. Trenutno se najviše istraživanja provodi sa lijekom hidroksihlorokin. Druga po veličini, po broju istraživanja su antivirusni lijekovi, tu ima veliki broj lijekova, jedan od najistraživanijih je remdesivir, međutim, izašlo je preliminarno istraživanje da baš i ne donosi toliki napredak. I na trećem mjestu su matične stanice u 44 istraživanja širom svijeta", kaže on.

Tu se nešto dešava, kaže, vidimo da pomak. "Nije rezervirano samo za Kinu, na osnovu kineskih iskustva su počeli doktori širom svijeta sa time" kaže.

Objasnio je kako je prvi pacijent u Kini dobio matične stanice.

"Postoje javne banke matičnih stanica u kojima ih možete dobiti. To su mezenhimalne iz samog tkiva pupkovine, za njih nije potrebno uparivanje, one mogu odgovarati bilo kojem pacijentu, mogu se dobiti iz javne banke. Procedura je vrlo jednostavna, kratka intravenska infuzija", kaže on.

Kako je istaknuo, pokazalo se da ta terapija nema praktično nikakva neželjena svojstva, a pokazuje se da djeluje.

"Pretpostavljamo da je to zbog toga što kada mezenhimalne stanice dajete intravenski u cirkulaciju, većina zapne u krvnim djelovima pluća, počnu ispuštati materije koje se zovu citokini, imunološki deluju na ceo organizam, ali pošto su u samim plućima, najviše je dejstva tu. Zato mislimo da kod ove bolesti, gde su ciljni organ pluća, toliko pomažu", objasnio je. Mi, kako kaže, nemamo javnu banku matičnih ćelija, dve su u izgradnji.

"Međutim, postoji mogućnost da od nekih velikih evropskih banaka, iz javne banke da se dobije uzorak matičnih ćelija. Bili smo u kontaktu sa Famikordom, postoji mogućnost da se traži za odršeenog pacijenta, to bi moglo da se dostavi za nekih desetak dana", objašnjava.

Intervju u celosti možete pogledati na N1 sajtu ili na ovde.

(Autor: N1info)