LIJEČENJE MATIČNIM STANICAMA

LIJEČENJE MATIČNIM STANICAMA

Svijetski stručnjak br. 1 - prof. dr Joanne Kurtzberg

U posljednja dva desetljeća Joanne Kurtzberg koja radi na Duke sveučilištu, Sjeverna Karolina, SAD, vodi međunarodno poznat dječji program za transplantaciju matičnih stanica djece koja imaju rak, poremećaje krvi i nasljedne bolesti.

Uspjeli smo pokazati da transplantacija krvi iz pupkovine spašava život, kao i da poboljšava neurološko stanje djece sa nekim od ovih oboljenja - kaže ona.

Kako je sve počelo?

Prije 34 godine kada sam rodila sina, pitala sam svog ginekologa, zašto su nakon poroda bacili krv iz pupkovine.

I tada sam vjerovala da se mogu iskoristiti te mislila da je treba pohraniti, ali ginekolog mi je odgovorio: “Pustite to” – kaže dr.Joanne Kurtzberg

Nažalost, čak i danas širom sveta još uvek postoje ginekolozi koji ne veruju u lečenje matičnim ćelijama, jednostavno zbog neznanja.

A ginekolog je jedini doktor koji prati ženu tijekom trudnoće i ako je on ne preporuči tu mogućnost i ne potiče je da izabere ovu uslugu, zašto bi ona uložila novac u nešto što može izgledati kao luksuz? – kaže dr.Kurtzberg.

Jeli Vaš san od djetinjstva bio liječenje matičnim stanicama?

Apsolutno ne! Odrasla sam u New Yorku, kao i sve tadašnje djevojke svirala sam klavir i upisala glazbenu akademiju na privatnom fakultetu. Nikada nisam razmišljala o medicini.

Međutim, kako bih zaradila novac za školovanje, radila sam sa autističnom djecom i primjetila da ih samo ritam i tonovi vraćaju u stvarnost. Ovaj prijelaz iz izolacije u realnost me je fascinirao i odlučila sam saznati više o autizmu, kako bih pronašla i neke druge vrste pomoći za njih.

Prva transplantacija matičnih stanica

Proučavanje autizma dovelo je dr.Kurtzberg do medicinske škole, a onda je sve krenulo jedno za drugim.

Specijalizirala se za pedijatriju, završila sub-specijalizaciju za pedijatrijsku hemato-onkologiju i počela da proučavati relativno novo polje - liječenje matičnim stanicama.  1988. godine sudjelovala je u prvoj transplataciji krvi iz pupkovine.

Ja zapravo nisam radila ništa tijekom transplantacije, bila sam prisutna jer sam dovela pacijenta. Liječila sam dječaka koji je rođen sa Frankonijevom anemijom, teškim nasljednim oboljenjem koji oštećuje koštanu srž. Pratila sam ga gotovo svakodnevno od rođenja do njegove pete godine.

Kad više nisam imala što ponuditi od mogućnosti liječenja, morala sam da obavestim njegove roditelje da bez presađivanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, on neće živeti duže od šest meseci. Oni su pristali na transplantaciju, prvu takve vrste, jer su želeli da znaju da su učini sve, kako bi spasli njegov život.

Petodišnji dečak Metthewu je prvo podvrgnut hemioterapiji a potom je urađena transplantacija matičnih ćelija koje je dobio od svoje sestre koja se rodila te godine. Metju je danas zdrav mlad čovek koji vodi normalan život i bavi se edukacijom bračnih parova o značaju čuvanja matičnih ćelija – kaže s ponosom dr.Joanne Kurtzberg.

NAJČEŠĆA PITANJA

16 pitanja i odgovora za dr.Kurtzberg

jeSTE li VjEROVALI PRijE 30 GODINA DA ĆE SE TERAPIJA MATIČNIM stanicama proširiti U TOLIKO RAZLIČITIH područja MEDICINE?

Ne, prije 30 godina nisam mogla predvidjeti da će krv iz pupkovine biti u toliko širokoj upotrebi kao danas, ali sam veoma sretna što je tako-kaže dr.Kurtzberg.

KAO LEKAR KOJI JE LEČIO METJUA FEROUA, PRVO DETE LEČENO MATIČNIM ĆELIJAMA IZ PUPČANIKA, KOJI JE BIO VAŠ SAVET NJEGOVIM RODITELJIMA?

Savetovali smo Metjuove roditelje da pristanu na transplantaciju matičnih ćelija iz pupčanika jer smo znali da njegova sestra može biti rezervni davalac koštane srži ako transplantacija matičnih ćelija iz pupčanika ne uspe.

KADA SU se MATIČNE stanice POČELE KORISTiti I U BOLESTIMA KOJE NISU BILE HEMATOLOŠKE?

Prije nekih 10 godina počeli smo sa testiranjem davanja matičnih stanica iz pupkovine kao terapije u regenerativnoj medicini.

Najveća prepreka u primjeni matičnih stanica iz pupkovine u hematološkim bolestima je količina uzorka. Koje je Vaše mišljenje o novim tehnologijama za umnožavanje uzorka matičnih stanica iz pupkovine za primjenu u hematološkim bolestima?

Ginekolozi, primalje i ostalo medicinsko osoblje koje prikuplja krv iz pupkovine bi trebalo razumjeti značaj prikupljanja što većeg uzorka na porođaju. Postoje neke kompanije koje razvijaju načine da dobijemo više krvi iz placente, međutim te tehnologije nisu još uvek u kliničkoj upotrebi.

jeSU li TERAPIJE SA DRUGIM stanicama IZ KRVI pupkovine KAO ŠTO SU NK stanice I T LIMFOCITI OBEčAVAJUĆE KAO ŠTO TO IZGLEDA?

Da, ove imunološke terapije izgledaju veoma obečavajuće.

ŠTo OD NAJNOVIJIH istraživanja MOGU OČEKIVATI RODITELJI AUTISTIČNE DjECE KOJA NEMAJU pohranjene MATIČNE stanice?

U tijeku su istraživanja sa autolognim i doniranim matičnim stanicama iz pupkovine. Također, u tijeku su i istraživanja sa doniranim mezenhimalnim matičnim stanicama iz tkiva pupkovine. Rezultati će biti dostupni kroz neko vrijeme.

OČEKUJETE li DA ĆE MATIČNE stanice IZ pupkovine BITI PRVI IZBOR U TERAPIJI KOD DjECE SA AUTIZMOM I CEREBRALNOM PARALIZOM?

Ne postoji način da znamo odgovor na to pitanje. Još uvijek je prerano za takvu tvrdnju.

KOJI JE NAJVEĆI NAPREDAK KOJI STE PRIMjETILI POSLijE TERAPIJE AUTIZMA I CEREBRALNE PARALIZE MATIČNIM stanicama? MOŽETE LI NAM DATI PRIMjERE PROMjENA KOJE STE UOČILI KOD VAŠIH PACIJENATA?

Imamo djecu sa cerebralnom paralizom kod kojih je došlo do poboljšanja motoričkih funkcija. Npr. dijete koje je hodalo samo uz proteze ili hodalicu je počelo samostalno hodati.

Kod djece sa autizmom smo vidjeli djecu koja počinju govoriti, a prije terapije nisu pričali, također smo vidjeli napredak u socijalnom smislu kao i kod opsesivno-kompulzivnih radnji.

POSTOJE li STUDIJE SA MATIČNIM stanicama IZ DRUGIH IZVORA KAO ŠTO SU KOŠTANA SRŽ ILI ČAK MASNO TKIVO U NEUROLOŠKIM BOLESTIMA?

Da, u toku su istraživanja kod pacijenata sa mođdanim udarom, povredama kralježnice i amiotrofičnom lateralnom sklerozom.  

POSTOJI LI RAZLIKA U ISHODIMA TERAPIJE IZMEĐU TERAPIJA AUTIZMA MEZENHIMALNIM MATIČNIM ĆELIJAMA PRIMENJENIM INTRATEKALNO I MATIČNIM ĆELIJAMA IZ KRVI PUPČANIKA PRIMENJENIH INTRAVENSKI?

Da, postoji razlika.

POKAZUJE li vaše iskustvo RAZLIKU U TERAPIJSKIM ISHODIMA IZMEĐU MATIČNIH stanica KOJE SU  ZAMRZNUTE DUŽI PERIOD (VIŠE OD 10 GODINA) U usporedbi SA ONIMA KOJE SU BILE ZAMRZNUTE SAMO NEKOLIKO GODINA?

Ne, dužina čuvanja ne pokazuje utjecaj na potencijal ili efikasnost matičnih stanica iz pupkovine.

Razdoblje pohrane ne pokazuje utjecaj na potencijal ili efikasnost matičnih stanica iz pupkovine.

Što savjetujete roditeljima djece koji traže terapiju matičnim stanicama za neku bolest, gdje da se informiraju?

Roditelji se mogu informirati na stranici clinicaltrials.gov i potražiti trenutna klinička ispitivanja za razne bolesti koje koriste razne terapije. Također, potrebno je da se savjetuju sa doktorom djeteta, kako bi im on preporučio terapiju stanicama.

Gdje vidite liječenje matičnim stanicama za 30 godina?

Mislim da će područje matičnih stanica napredovati i da će matične stanice i terapije postati dio rutinske prakse u medicini za liječenje bolesti za koje trenutno ne postoji adekvatna terapija.

Dr. Kurtzberg je internacionalno priznata stručnjakinja za pedijatrijsku hematoonkologiju, transplantaciju krvi i srži kod djece kao i doktorica koja stalno istražuje mogućnost primjene krvi iz pupkovine u novim opcijama terapije matičnim stanicama i regenerativne medicine.

Tijekom posljednja dva desetljeća, dr. Kurtzberg je utemeljila međunarodno poznat program za transplantaciju. Ona je 2012. godine dobila nagradu za životno dijelo od PBMTC (Pediatric Blood and Marrow Transplant Consortium).

Prof. dr. Kurtzberg pored toga što je profesorica pedijatrije i patologije, direktorica je Marcus centra za liječenje matičnim stanicama, Carolinas banke matičnih stanica, Pedijatrijskog transplantacijskog programa krvi i koštane srži te direktorica laboratorija za transplantaciju matičnih stanica.

Izvor: Bebologija

Sign In