Prijevremenim porođajem se smatra svaki porod koji se dogodio prije  37. tjedna trudnoće. Svijetski podaci pokazuju da je ukupno 11,1% takvih poroda, što bi značilo da se u Hrvatskoj godišnje prijevremeno rodi 7.000 beba. Takvi porodi nose veliki rizik za plod zbog nedovoljno razvijenih organa te u 17% slučajeva postoji neka vrsta oštećenja mozga. Nažalost, logopedi i neurolozi susreću se sa sve više djece koja imaju oštećenja mozga jer se svake godine toj grupi pacijenata pridruži 1.100 beba.

Većina terapija se svodi na logopedske, fizioterapeutske i psihološke tretmane kako bi se razvoj dijeteta poboljšao i pored neuroloških poteškoća. Neka djeca svejedno razviju cerebralnu paralizu kao posljedicu oštećenja na porodu.

Do sada jedini tretman koji dovodi do značajnih poboljšanja kod djece sa hipoksično - ishemično encefalopatijom (oštećenje mozga pri porodu zbog manjka kisika) su matične stanice.

Najbolji rezultati su postignuti upravo davanjem krvi iz pupkovine, no postoji mogućnost izravnog davanja (direktno u cerebrospinalnu tekućinu) mezenhimalnih matičnih stanica iz tkiva pupkovine. Terapija je sigurna i jednostavna te ne izaziva neželjena svojstva.

Najbolji efekti se postižu ako se terapija provede u prve 2 godine života, ali postoje primjeri terapije i kod odraslih osoba. Famicord već 3 godine provodi istraživanja uspješnosti liječenja matičnim stanicama u hipoksičnoj ishemičnoj encefalopatiji sa velikim uspjehom.

Djeca koja su primila vlastite uzorke matičnih stanica sačuvanih pri porodu, pokazuju značajan napredak kako u motoričkom smislu tako i u psihološkom razvoju u periodu praćenja od 12 mjeseci.