Matične stanice

Matične stanice

Zašto su ulaganje u budućnost iz pogleda roditelja i doktora dr. Antovića

Dr. Aleksandar Antović, specijalist interne medicine i medicinski direktor Bio Save Fondacije, odgovorio je na nekoliko pitanja i riješio nedoumice budućih roditelja o matičnim stanicama, iz pogleda roditelja troje dece i liječnika.

Šta je Vas osobno uvjerilo da povjerujete u moć matičnih stanica? Do kakvih ste zaključaka došli informirajući se kao liječnik i kao roditelj?

Matične stanice iz pupkovine, uz jako lijepu sadašnjost u kojoj se liječi više od 100 bolesti, predstavljaju i ulog u budućnost u kojoj će, siguran sam, biti moguće liječiti veliki broj bolesti i stanja.

Današnja medicina poznaje kiruršku terapiju i terapiju lijekovima, a u posljednjih nekoliko godina sve se više priča o regenerativnoj medicini u kojoj se upravo koriste matične stanice. To je personalizirana medicina koja najbolje odgovara pacijentu koji je prima i samim time budućnost medicine.

Posljednjih godina velike farmaceutske kuće pokušavaju napraviti personalizirane lijekove koji bi savršeno odgovarale pacijentu koji ih prima, s najboljim terapijskim efektom, a bez neželjenih efekata koje svaki lijek nosi. Matične stanice iz pupkovine su nešto što nam priroda daje, a omogućava nam upravo tu personaliziranu medicinu, to jest primjenu terapije na način koji najbolje odgovara pacijentu.

Ja sam za svoju djecu pohranio matične stanice i osigurao svojoj obitelji zdravstvenu budućnost. Pridružite mi se.

Što su matične stanice?

One su izvor svih stanica tijela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenima u medicini. One su zapravo stanice od kojih je nastao ceijeli organizam i koje su ostale kao neki izvor rezerve, a možemo ih prikupiti iz pupkovine jedino u trenutku porođaja.

U stvaranju i djelovanju našeg tijela sudjeluje više milijuna stanica. Sve one imaju svoju funkciju i ulogu, tj. specijalizirane su za funkcioniranje određenog dijela organizma (unipotencija). Upravo po ovome se razlikuju matične stanice od ostalih stanica tijela. One su nespecijalizirane i mogu se transformirati u bilo koji drugi tip stanica (pluripotencija) u organizmu koji je uništen tijekom procesa starenja, bolesti, povreda i sl.

Gdje možemo naći matične stanice?

Matičnih stanica ima kako u pupkovini, tako i u odraslom organizmu. Također je moguće i od unipotentnih diferenciranih stanica napraviti matične stanice.

Postavlja se pitanje zašto bismo ih onda čuvali i zamrzavali na rođenju?

Glavni razlog je pluripotencija i nezrelost matičnih stanica iz pupkovine. To su stanice sa starošću 0 dana, bez utjecaja vanjske sredine koji prolaze sve stanice iz organizma odrasle jedinke i s mogućnošću diferencijacije u bilo koje tkivo.

Postoji li razlika u primjeni matičnih stanica iz koštane srži, zuba ili pupkovine?

Matične stanice iz koštane srži se redovito koriste u terapiji krvnih oboljenja i mogu se diferencirati samo u stanice krvi. Najnovija istraživanja su pokazala da je postotak diferencijacije matičnih stanica iz pupčkovine u tkivo i organe mnogo veći u uspoređenju s postotkom diferencijacije matičnih stanica iz masnog tkiva ili zuba.

Matične stanice iz pupkovine su pokazale daleko manji broj odbacivanja transplantata jer upravo zbog svoje nezrelosti, u značajno manjem broju slučajeva izazivaju takozvanu "graft versus host" reakciju, tj. reakciju odbacivanja transplantiranog tkiva. To je velika prednost u odnosu na druge izvore matičnih stanica.

Krv iz pupkovine Vašeg djeteta ima jedinstvene prednosti u odnosu na matične stanice iz koštane srži. One su mlađe, mnogo vitalnije i nisu bile izložene faktoru okoline. Ali, sačuvati krv iz pupkovine svoga djeteta možete samo jednom u životu - na porođaju.

A primjena indukovanih matičnih ćelija?

To su matične ćelije dobijene iz već diferenciranog tkiva. Kao prvo, taj proces je izuzetno skup i sprovodi se samo u istraživačke svrhe. Sledeći problem je da se te ćelije jako teško ponovo diferenciraju u određena tkiva (samo 1% dobijenih ćelija se diferencira). I na kraju pokazano je da tako dobijene diferencirane ćelije veoma rano ulaze u takozvanu senecense fazu, to jest stare daleko brže od normalnih ćelija koje se nalaze u tkivu čoveka. Zbog toga je terapija tim ćelijama isključivo eksperimentalna.

Osnovne karakteristike matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce su?

Dr Antović je nabrojao nekoliko njih:

  •  Obzirom da se uzimaju pri rođenju, one nisu prošle proces starenja čoveka. Stare su svega 9 meseci, te su zaštićene od bilo kakvih spoljnih uticaja. Uz to, obezbeđuju mnogo brže lečenje.
  • One “znaju” pronaći bolesne ćelije i tkiva tela i pokrenuti proces lečenja. One imaju neograničeni potencijal diferenciranja u druge tipove ćelija odrasle osobe.
  •  Primarnim tipom matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce mogu se izlečiti mnoga po život opasna oboljenja.
  • Krv iz pupčane vrpce Vaše bebe ima jedinstvene prednosti u odnosu na matične ćelije iz koštane srži. One su mlađe, mnogo vitalnije i nisu bile izložene faktoru okoline. Uz to, sačuvati krv iz pupčane vrpce Vaše bebe možete samo jednom u životu - na porođaju.

Matične ćelije u praksi – za šta mogu da se upotebe?

Prva transplantacija matičnim ćelijama iz pupčanika je napravljena 1988. godine za dete sa anemijom. Od tada je u svetu napravljeno više od 30.000 transplantacija sa matičnim ćelijama iz pupčanika. Lista bolesti koje se leče matičnim ćelijama iz pupčanika se svake godine proširuje, trenutno je na njoj nešto više od 100 različitih bolesti i stanja.

Lista bolesti i stanja koje se istražuju je mnogo veća i trenutno se u svetu sprovodi veliki broj kliničkih studija. Najveći broj je na polju regenerativne medicine upravo zbog pluripotencije to jest mogućnosti matične ćelije da se diferencira u bilo koje tkivo.

I dok je pre 30-ak godina transplantacija matičnih ćelija bila rezervisana samo za životno ugrožavajuće bolesti, danas se one koriste za razna stanja i problem, od sportskih povreda do hroničnih bolesti kako bi se poboljšao kvalitet života pacijenta koje god on bio dobi.

Ako Vi imate neka pitanja i nedoumice, pišite nam na mail: info@biosave.rs

Sign In