Međunarodno ispitivanje pokazalo je da transplantacija matičnih stanica može pridonjeti velikim pozitivnim promjenama za mnoge oboljele od multiple skleroze, izjavili su doktori koji su sudjelovali u tom ispitivanju.

Rezultati međunarodnog ispitivanja pokazuju da ta transplantacija može zaustaviti bolest i ublažiti simptome, prenosi BBC.

Proces se sastoji od toga da se uništi imunološki sustav pacijenta pomoću lijekova za karcinom i sistem se ponovo regenerira pomoću transplantacije matičnih stanica.

Nešto više od 100 pacijenata sudjelovalo je u ispitivanju u bolnicama u SAD-u, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Brazilu. Svi su imali multiplu sklerozu sa smjenama vraćanja bolesti i dugotrajnog povlačenja znakova oboljenja, odnosno remisije.

Privremeni rezultati objavljeni su na godišnjem sastanku Europskog društva za transplantaciju kostiju i koštane srži u Lisabonu.

U ispitivanju su pacijenti dobivali terapiju lijekovima ili transplantaciju matičnih stanicama terapijom HSCT. Pacijenti u grupi koja je primala transplantirane matične stanice, primjetili su smanjenje onesposobljavanja, dok su se simptomi pogoršali u drugoj skupini.

Poslije godinu dana zabilježen je samo jedan slučaj vraćanja bolesti u grupi koja je tretirana matičnim stanicama u usporedbi sa 39 ispitanika iz druge grupe koja je primala lijekove.

Poslije praćenja pacijenata u prosjeku tri godine, transplantacija nije uspjela kod 3 od 52 pacijenta (6 od 100), u usporedbi sa 30 od 50 pacijenata (60 od 100) iz kontrolne grupe koja je tretirana lijekovima, prenosi BBC.

Profesor Bert, vodeći istraživač na sveučilištu Nortvestern u SAD-u rekao je za BBC da su podaci "odlični" u prilog transplantacije u odnosu na najbolje raspoložive lijekove.

"Neurološka skupina bila je skeptična oko ove terapije, ali ovi rezultati će to promjeniti", rekao je Bert.

U tretmanu se koristi kemoterapija da se uništi oštećeni imunološki sustav i zatim se matične stanice uzete iz krvi i koštane srži pacijenta ponovo ubacuju. Ove stanice nisu pogođene multipla sklerozom i one ponovno grade imunološki sustav pacijenta.

Profesor Sharock, neurolog u bolnici Royal Holamshir rekao je da su istraživanja još u prelaznoj fazi, ali ako se uzme to u obzir, da je ovo najbolji rezultat koji je video u bilo kom ispitivanju za multiplu sklerozu.

Doktori ukazuju da ovaj tretman ne odgovara svim pacijentima sa muliplo sklerozom i da proces može biti  težak, uključujući kemoterapiju i nekoliko tjedana izolacije u bolnicama.

Doktorica Susan Kolhilhas rekla je da će transplantacija matičnim stanicama HSCT uskoro biti priznata kao ustanovljen tretman u Engleskoj i da će tada prioritet biti da se osigura da pacijenti kojima to može da pomogne dobiju tu terepiju.

Multipla skleroza je hronična zapaljenska bolest centralnog nervnog sistema, a procenjuje se da od nje u Evropi boluje oko 700.000 ljudi, od kojih je oko 75 odsto žena.

U Srbiji od multiple skleroze boluje oko 7.000 ljudi.

Izvor: rs.n1info.com