Liječenje moždanih oštećenja

Liječenje moždanih oštećenja

Matične stanice se mogu upotrijebiti neposredno nakon porođaja kod prijevremeno rođenih beba

Ako beba dođe na svijet puno prije termina, često se javljaju oštećenja mozga izazvana infekcijama, kao i hipoperfuzija (smanjena prokrvljenost mozga). Matične stanice iz vlastite krvi iz pupkovine bi ovu djecu mogle zaštititi od razvojnih poremećaja koji bi ih mogli pratiti do kraja života. Ovo je pokazala model studija klinike Frauenklinik u Bernu (Švicarska).

Porođaj se završio, pupkovina je presiječena i odlaže se zajedno s posteljicom. Tako uglavnom izgleda redoslijed u rodilištu. Međutim, matične stanice iz tkiva pupkovine bi se mogle upotrijebiti neposredno nakon poroda – u cilju liječenja oštećenja mozga kod prijevremeno rođenih beba. Ovo je pristup koji primjenjuje Istraživački laboratorij za prenatalnu medicinu na Sveučilišnoj bolnici u Bernu (Inselspital).

Studija je zaista uspjela pokazati da su ubrizgane stanice stigle do mozga i da su unaprijedile živčane veze između moždanih polutki i kralježnične moždine kod životinja. 

U jednoj eksperimentalnoj studiji liječnici su pokazali da bi matične stanice iz tkiva pupkovine zaista mogle uvelike ublažiti procese u mozgu koji dovode do oštećenja. Na ovaj način bi se moglo izbjeći nastajanje teškog oštećenja mozga, takozvane cerebralne paralize, koji sa sobom nosi doživotne smetnje.

Ovako je izgledao novi terapijski pristup u studiji:

Korak 1: Izoliranje matičnih stanica iz tkiva pupkovine

Uz suglasnost majke uzeto je tkivo pupkovine i iz njega su izolirane matične stanice. Od dobivenih matičnih stanica istraživači su pripremili transplantat. Zadatak stanica bi bio da u velikoj mjeri spriječe oštećenje mozga, kao i da štite mijelinski omotač živčanih puteva.

Korak 2: Infuzija matičnih stanica kroz nos do mozga

Dobivene stanice su eksperimentalno primijenjene na životinjama, tako što su aplicirane u nosnu sluznicu. Umjesto da se stanice direktno implantiraju u mozak, neinvazivnom metodom je matičnim stanicama prepušteno da same pronađu put kroz nosne puteve, odnosno da migriraju do oštećene zone u mozgu.

Studija je zaista uspjela pokazati da su ubrizgane stanice stigle do mozga i da su unaprijedile živčane veze između moždanih hemisfera i kralježnične moždine kod životinja. Za buduću terapiju matičnim stanicama kod oštećenja mozga nastalih na rođenju, ovo je prvi proboj. Prije nego što uslijedi klinička studija kod novorođenčadi, daljnja istraživanja će se baviti utvrđivanjem doze i učestalošću davanja terapije.

Autor: 

Monika Kugemann
Odjeljenje za komunikaciju i marketing
Sveučilišna bolnica u Bernu

Izvor: https://idw-online.de/de/news658830

Sign In