Sukladno tome da je mozak najsloženiji ljudski organ, znanstvenicima do sada nije polazilo za rukom stvoriti mozak nalik ljudskom. Znanstvenici s Instituta za molekularnu biologiju na austrijskoj Akademiji znanosti u Beču sada su po prvi put uzgojili mini mozak pomoću matičnih stanica u posebnom biorekatoru. Njihov rad je objavljen u renomiranom stručnom magazinu Nature.

Osam do deset dana nakon presađivanja ljudskih reprogramiranih matičnih stanica, tzv. stanica ipS, došlo je do njihovog diferenciranja  u živčano tkivo. Nakon 20 do 30 dana one su se u jednom pokretnom bioreaktoru nastavile razvijati u različite trodimenzionalne dijelove mozga, između ostalog u prednji, srednji i zadnji mozak. Veličine od oko 4 milimetara, ovaj „Mini-Brain“ odgovara mozgu embrija u trbuhu od 9. tjedana.

Za znanstvenike je, prije svega, bilo zapanjujuće to što je uzgojen mozak bio sposoban izgraditi živčane i glija stanice i da su se pojedini dijelovi mozga organizirali kao kod mozga embrija. Na taj način se vrlo dobro mogu promatrati aktivnosti živčanih stanica i komunikacija između stanica.

Znanstvenici u svom mini-mozgu vide dobar model za dublje istraživanje neuroloških bolesti i oboljenja mozga, kao što su autizam ili shizofrenija. Također, na ovaj način mogu biti testirani lijekovi za moždana oboljenja. Ipak, dug je put do uzgajanja čitavog mozga ili tkiva za zamjenu oštećenih dijelova mozga, kažu znanstvenici.