Moždani udar ili cerebrovaskularni incident jedan je od najčešćih uzroka smrti u suvremenom društvu. Nastaje uslijed povišenog krvnog tlaka ili ateroskleroze koja sužava krvne žile i tako dovodi do smanjenja cirkulacije u mozgu i oštećenja moždanog tkiva. Posljedice moždanog udara su obično vrlo teške – pacijenti se ne mogu  kretati, ne mogu komunicirati, a oporavak, ako ga bude, traje godinama i bolest predstavlja veliki napor, kako za obitelj pacijenta, tako i za društvo.

Glavni problem do sada je bila nemogućnost regeneracije moždanih stanica nakon cerebrovaskularnog incidenta.

Famicord je 2018. godine počeo studiju o primjeni matičnih stanica kod pacijenata koji su doživeli moždani udar. Matične stanice su davane direktno u cerebrospinalnu tekućinu (likvor) putem lumbalne punkcije. Tim putem su matične stanice išle direktno do oštećenog tkiva u mozgu i svojim učinkom smanjivale zapaljenje koje je izazivalo oštećeno tkivo, time omogućavajući organizmu regeneraciju oštećenih stanica mozga. Ispituje se i utjecaj malih izvanstaničnih kapljica, egzozoma, na matične stanice koje se nalaze u samom tkivu mozga i mogućnost njihove aktivacije u regeneraciji mozga.

Terapija matičnim stanica je dovodila do poboljšanja, prije svega u motoričkom spektru simptoma, pri čemu su pacijenti koji su bili nepokretni počeli ustajati iz kreveta i progovarati jednostavne riječi, dok su prije terapije bili vezani za krevet i bez mogućnosti govora.

Ova terapija daje veliku nadu u liječenju ove teške bolesti.