ŠTO SU MATIČNE STANICE?

ŠTO SU MATIČNE STANICE?

Koji su njihovi potencijali?

Karakteristike matičnih stanica iz pupčane krvi:

  • Samoobnavljajuće
  • Mlade
  • Pametne
  • Moćne
  • Jedinstvene

Jedinstvene u medicini

U stvaranju i djelovanju našeg tijela sudjeluje više milijuna stanica. Sve one imaju svoju funkciju i ulogu, tj. specijalizirane su za funkcioniranje određenog dijela organizma. Upravo po ovome se razlikuju matične stanice od ostalih stanica tijela. One su nespecijalizirane i mogu se transformirati u bilo koji drugi tip stanica u organizmu koji je uništen tijekom procesa starenja, bolesti, povreda i sl. One su izvor svih stanica tijela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenima u medicini.

Blago iz krvi pupčane vrpce

Tijelo novorođenčeta obiluje vrijednim, potentnim, vitalnim matičnim stanicama. Tijekom devet mjeseci one su planirale i gradile tijelo novog ljudskog bića. I kasnije tijekom života one pomažu održavanju mehanizma regeneracije organizma. U trenutku rođenja mnogo ovih dragocjenih stanica nalazi se u krvi iz pupčane vrpce, koju liječnik nakon presijecanja drži u svojim rukama.

Kao vlasnik vlastitog pohranjenog uzorka matičnih stanica, Vaše dijete bi moglo imati koristi od napretka medicine u području matičnih stanica i u slučaju potrebe odmah dobiti kompatibilne, nepromijenjeno mlade i potentne matične stanice.

RIJEČNIK MATIČNIH STANICA

Pojmovi koje vrijedi znati

PLURIPOTENTNO

Matične stanice su svemoguće stanice koje mogu regenerirati bilo koje tkivo ili organ. Za razliku od njih, stanice odraslog čovjeka su unipotentne i ne mogu se pretvoriti u drugi tip stanice.

REGENERACIJA

Proces obnavljanja tkiva i organa. Većina organa nema mogućnost obnavljanja već stanice s vremenom stare i propadaju. Matične stanice mogu obnoviti bilo koje tkivo ili organ.

tnc

"Total nucleated count" je ukupni broj stanica u uzorku krvi iz pupkovine. Uz matične stanice, tu se nalaze i monociti, NK stanice i T limfociti koje sve zasebno imaju primjenu u modernoj medicini. Ovo je vrlo važan broj jer liječnici po njemu određuju je li uzorak dovoljan za liječenje određene bolesti.

CD34+

Matične stanice hematopoeze koje se koriste u regeneraciji kosne srži u bolestima kao što su leukemije ili anemije. Vrlo je bitno znati broj ovih stanica jer to govori o potencijalnoj mogućnosti da uzorak bude upotrijebljen kao transplantat u hematološkim bolestima.

PLACENTA

Ili posteljica je organ koji se stvara za vrijeme trudnoće i predstavlja vezu između majke i bebe. Obiluje matičnim stanicama koje se mogu prikupiti uz matične stanice iz pupčane vrpce. Pupčana vrpca je sastavni dio posteljice.

WHARTONOVA SLUZ

Tkivo pupkovine koje obiluje matičnim stanicama koje se koriste u regenerativnoj medicini. Može se pohraniti kao tkivo ili u obliku umnoženih stanica. 

MEZENHIMALNE MATIČNE STANICE

Mogu se pretvoriti u bilo koju stanicu u organizmu i tako regenerirati bilo koje tkivo ili organ, osnova su regenerativne medicine. Najveći broj kliničkih studija se izvodi upravo s ovim stanicama.

STANIČNA TERAPIJA

Svaka terapija u kojoj se umjesto lijekova daju stanice u svrhu izlječenja ili regeneracije tiva ili organa. Najčešće se daju matične stanice, ali se u novije vrijeme daju i monociti, NK stanice i T limfociti. Trenutno je u tijeku 7000 kliničkih studija o staničnim terapijama, što ih čini najistraživanijim područjem u medicini.

Standardna terapija

Terapija matičnim stanicama za hematološke bolesti poput leukemije, anemije, mijeloma i limfoma.

ALOGENA TRANSPLANTACIJA

Presađivanje organa ili stanica darivatelja drugoj osobi. Provjera mogućnosti transplantacije se vrši HLA tipizacijom.

HLA TIPIZACIJA

Ispitivanje podudarnosti darivatelja matičnih stanica s primateljem. Postoji 5 para HLA gena, ukupno 10 gena, od kojih je potrebno poklapanje njih 6 da bi alogena transplantacija bila moguća. Braća i sestre imaju najveću podudarnost u HLA tipizaciji.

GVHD

"Graft versus host disease" je bolest koja nastaje uslijed odbacivanja transplantata. Imunološki sustav domaćina napada tkivo presađenog organa ili stanice i uništava ih kao strano tijelo, što dovodi do potencijalno fatalnog ishoda. Matične stanice iz pupkovine pokazuju najmanji stupanj GVHD.

INTRATEKALNO

Primjena matičnih stanica direktno u cerebrospinalnu tekućinu, to jest likvor. Tim putem matične stanice idu direktno u mozak i pomažu regeneraciji mozga u bolestima kao što je cerebralna paraliza ili autizam.

IMUNOSUPRESIJA

Proces davanja lijekova za odbacivanje transplantiranog tkiva ili stanica. Kod alogene transplantacije stanica ili organa tijelo primatelja prirodno se bori protiv stanica koje nisu njegove. Lijekovima se to odbacivanje sprječava kako bi se stanice ili organ primile u novom organizmu.

NK STANICE

"Natural killer" stanice koje imaju sposobnost uništiti bilo koji virus, bakteriju ili stanicu raka. Krv iz pupkovine obiluje NK stanicama koje se danas koriste u terapijama raznih maligniteta.

EGZOZOMI

Mali mjehurići koje ispuštaju matične stanice i tako utječu na stanice oko sebe. To je princip imunološkog djelovanja matičnih stanica kada one utječu na svoju okolinu bez transformacije u određeni tip stanice.

Sign In