Pupkovina sadrži posebnu vrstu matičnih stanice koje se nazivaju mezenhimalne stanice. Ove stanice imaju nešto drugačija svojstva od stanica koje se nalaze u krvi iz pupkovine. MSC imaju jedinstvenu sposobnost brzog dijeljenja, regeneracije i diferencijacije u različite tipove stanica, kao što su: živčane stanice, stanice kostiju ili stanice hrskavice. Upravo su zato one vrlo zanimljive u medicini - jer nude mogućnost laboratorijskog stvaranja tkiva.

Potencijal mezenhimalnih matičnih stanica

Matične stanice pupkovine potječu od Whartonove sluzi. To je specifično tkivo koje okružuje vene u pupkovini. Dok tkivo sadrži epitelne i endotelne matične stanice, ono je najveći izvor mezenhimalnih matičnih stanica. Te se matične stanice mogu transformirati u tkiva koja čine živčani sustav, osjetne organe, krvožilno tkivo, kožu, kosti, hrskavicu i drugo. Mogu se koristiti u slučaju nezgoda prilikom kojih je došlo do velikih oštećenja kostiju i hrskavice. Osim toga, mezenhimalne matične stanice imaju imunosupresivni učinak – mogu ublažiti reakciju odbacivanja. To je velika prednost, jer se mezenhimalne stanice već danas koriste u liječenju bolesti uzrokovanih odbacivanjem presatka.

Posebnost mezenhimalnog tipa matičnih stanica je u tome što one nemaju izražen "stanični otisak" HLA i što imaju izniman potencijal za razmnožavanje.

Zašto je vrijedno spasiti tkivo pupkovine?

 VIŠE STANICA. VIŠE OPCIJA LIJEČENJA. VIŠE POTENCIJALA ZA IZLJEČENJE.

 Mezenhimalne matične stanice (MSC) koriste se u medicini kao pomoć u liječenju raznih medicinskih stanja, uključujući cerebralnu paralizu, autizam i ALS. Puno je istraživanja u tijeku i svakodnevno se radi na otkrivanju novih mogućnosti liječenja uz pomoć matičnih stanica pupkovine.

 MSC se mogu koristiti zajedno s matičnim stanicama dobivenima iz krvi iz pupkovine, u slučajevima kada postoji relativno mala količina hematopoetskih matičnih stanica u krvi iz pupkovine.

 MSC se mogu koristiti za liječenje cijele obitelji jer ne postoji strogi zahtjev za podudaranje HLA kao u slučaju krvi iz pupkovine.

 Prednosti mezenhimalnih matičnih stanica iz tkiva pupkovine

Velik broj mezenhimalnih matičnih stanica nalazi se u tkivu pupkovine. Mogu se izolirati i iz koštane srži. Međutim, studije su pokazale da mlade i zdrave mezenhimalne matične stanice imaju bolja svojstva od onih starijih darivatelja i bolesnika s kroničnim bolestima.

Mezenhimalne matične stanice pupkovine:

  • Prisutne su u velikom broju
  • Pokazuju značajno veću stopu proliferacije
  • Imaju visok potencijal diferencijacije

Dva lijeka temeljena na mezenhimalnim matičnim stanicama već se koriste u Kanadi, Novom Zelandu i Sjedinjenim Američkim Državama:

  • Prochymal - prvi pripravci matičnih stanica za liječenje odbacivanja transplantata (GVHD) u djece
  • Grafix - matrica za oblaganje rana, zacjeljivanje kroničnih, teško zacjeljivih rana

Liječenje - Famicord grupa

 U našem laboratoriju PBKM uspješno je izvedeno više od 1 215 transplantacija samo pomoću mezenhimalnih matičnih stanica iz Whartonove sluzi. (podaci od 30. travnja 2019.)

 Popis transplantacija možete pogledati na poveznici: ovdje

Tkivo pupkovine pohranjuje se na sljedeći način:

 Nakon rutinskog postupka prikupljanja krvi iz pupkovine, pupkovina se odvaja od posteljice. Proces uklanjanja tkiva je jednostavan, brz i bezbolan. Ne predstavlja opasnost za majku ili dijete. Liječnik ili primalja nakon poroda odrežu dio pupkovine (oko 10-15 cm) posebnim setom za vađenje.

Za siguran transport do laboratorija u sabirnom setu nalazi se spremnik u kojem se transportira pupkovina. Po dolasku u laboratorij, pupkovina se temeljito pregledava, čisti i dezinficira te reže na male segmente. Potom se tkivo priprema za krioprezervaciju i zamrzava na temperaturi ispod -150 °C. Cijeli proces mora zadovoljiti sve primjenjive standarde kvalitete.