Zašto sačuvati matične stanice?

Zašto sačuvati matične stanice?

Pitanja i odgovori

Zašto bih trebala sačuvati matične stanice svoje bebe?

 • Neograničen regenerativni potencijal za sva tkiva i organe
 • Mogućnost za liječenje preko 100 bolesti
 • 7000 kliničkih studija koje ispituju nove terapije matičnim stanicama
 • Mogućnost čuvanja dugi niz godina
 • 100 % odgovaraju mom djetetu
 • Čuvanje matičnih stanica je jedna vrsta zdravstvenog osiguranja – ulaganjem u pohranu matičnih stanica kupujete “kartu” za budućnost medicine

Najčešća pitanja & odgovori

naših klijenata

OVISI LI PRIKUPLJANJE MATIČNIH stanica O NAČINu POROĐAJA – PRIRODNI ILI CARSKI REZ?

Ne. Doktor ili primalja mogu prikupiti krv iz pupkovine na oba tipa porođaja.

TKO SVE MOŽE KORISTIti MATIČNE stanice?

Matične stanice iz krvi pupkovine savršeno odgovaraju djetetu od koga su uzete i postoji do 50 % mogućnosti da odgovaraju bratu ili sestri.

Matične stanice djeteta ne mogu se koristiti kod tog djeteta za liječenje određenih nasljednih poremećaja krvi jer su geni za nasljeđenu bolest prisutni i u tim matičnim stanicama. U ovom slučaju bit će potrebne matične stanice brata ili sestre ili kompatibilnog darivatelja.

KAKO SE MATIČNE stanice ČUVAJU?

Matične stanice odvajaju se iz krvi, pohranjuju se u vrećicu i zamrzavaju na -196 stupnjeva Celzijusa. Dodatno se ostavlja 5 vrećica za ispitivanje HLA tipizacije. Matične stanice su spremne za upotrebu odmah po odmrzavanju.

KOLIKO se PUTA MATIČNE stanice MOGU KORISTiti?

Jedna vrećica se koristi za jednu terapiju. Današnja tehnologija može podijeliti vrećicu tako da se koristi dva puta. Ako bude dovoljno krvi i matičnih stanica, mogu se sačuvati dvije odvojene vrećice čime bi se omogućilo više terapija. Krv iz pupkovine se čuva u krio-vrećicama koje se dijele u odnosu 80:20.

Kod transplantacije koštane srži s današnjom tehnologijom se uglavnom iskoristi cijela vrećica. Podjela na 80:20 je rezervni plan za budućnost kada će se matične stanice redovito umnožavati i moći će se koristiti više puta.

ZA LijEČENJE KOJIH BOLESTI SE koriste MATIČNE stanice?

Matične stanice iz krvi pupkovine koriste se za obnavljanje koštane srži kod niza bolesti krvi i imunosnog sustava kao što su leukemija, anemije i autoimune bolesti. Uglavnom se koriste kod djece, ali su se počele koristiti i kod odraslih poslije kemoterapije.

Krv iz pupkovine se također koristi u regenerativnoj medicini gdje matične stanice mogu regenerirati stanice i tako obnoviti oštećena tkiva. Ova istraživanja su dovela do terapija za cerebralnu paralizu, autizam, povrede mozga i dijabetes tipa 1.

Ut sve navedeno, postoje mnoge kliničke studije koje ispituju upotrebu matičnih stanica iz koštane srži.  Za mnoge od tih tretmana matične stanice iz krvi pupkovine mogu biti zamjena i imaju mnoge prednosti u odnosu na koštanu srž.

ODAKLE se JOŠ MOGU PRIKUPiti MATIČNE stanice?

Ako se matične stanice ne sačuvaju na rođenju, one se mogu prikupiti iz koštane srži kasnije u tijeku života.

Ako Vaše dijete zatreba transplantat matičnih stanica, onda može dobiti donirane matične stanice od:

 • brata ili sestre
 • uparenog nesrodnog darivatelja iz registra darivatelja koštane srži (lokalni ili internacionalni)

Ova opcija ipak nije zajamčena jer se donori jako teško nalaze, treba vremena za nju i jako je skupa.

KOJA JE VjEROjatnost pronalaska Darivatelja?

Vjerojatnost pronalaska dartivatelja za transplantaciju matičnih stanica ovisi o rasi jer su HLA geni naših tkiva različiti.

Za bijelce, vjerojatnost pronalaska darivatelja matičnih stanica su 1:100.000.

Za djecu iz miješanih rasa i etničkih manjina vjerojatnost pronalaska darivatelja je 1:400.000.

KAKO SE PRIMjENJUJE TRANSPLANTAT MATIČNIH stanica?

Postoje dvije vrste transplantata:

 •  Autologni (od samog pacijenta) transplantat je onaj kada su darivatelj i primatelj ista osoba. U ovoj situaciji se koriste matične stanice samog djeteta. Ovo nije moguće ako dijete ima nasljeđenu bolest krvi jer će matične stanice imati isti genetski problem.
 •  Alogeni transplantat je onaj koji može biti od srodnika iz obitelji ili nesrodnika iz registra darivatelja. Ovaj se transplantat može koristiti i kod nasljednih i kod nenasljednih bolesti.

Pacijent dobiva kemoterapiju za krvnu ili autoimunu bolest da bi se uništila postojeća oštećena koštana srž i onda prima nove matične stanice.

Matične stanice iz pupčane krvi su spremne za upotrebu odmah nakon odmrzavanja. Liječnik dobiva svu potrebnu dokumentaciju od banke matičnih stanica kada se odluči za transplantaciju. Bio Save i FamiCord šalju uzorak matičnih stanica samo ako postoji pismeno odobrenje roditeljai i pismena potvrda liječnika s datumom, vremenom i mjestom transplantacije.

Ako je potreban alogeni transplantat (za brata ili sestru), onda je potrebno HLA (Human Leukocyte Antigen) testiranje. Ovaj proces traje oko 3 tjedna i zahtijeva uzorak krvi od djeteta koje treba transplantat. Ako se darivatelj i primatelj poklapaju, liječnik će tražiti transport matičnih stanica do bolnice.

Test na hemoglobinopatije se radi darivatelju kada se zatraži uzorak matičnih stanica za transplantaciju. Ako darivatelj nije dostupan, testiranje se može obaviti na malom uzorku matičnih stanica koji je pohranjen zajedno s primarnim uzorkom.

MOGU LI odgoditi PRESijECANJE PUPkovine I svejedno uzeti MATIČNE stanice?

Odgođeno presijecanje pupkovine može koristiti djetetu, ali ako se presecanje previse odgodi (do prestanka pulsiranja pupkovine), to nosi rizik nedovoljne količine krvi za uzimanje. Svaki slučaj je zaseban i jednistven i zato konačna odluka treba biti na porodničaru i primalji za vrijeme porođaja.

Ako se rodilja odluči na odgođeno presijecanje pupkovine, predlaže se da odgoda ne bude duža od 1 minute.

Postoji povećan rizik za nedovoljan broj matičnih stanica u uzorku kod odgođenog presijecanja pupkovine, pogotovo kod prijevremeno rođene djece, djece male porođajne težine, tankih pupkovina, krvarenja majke, defekata posteljice, višestrukih trudnoća i komplikacija kod majke kao što su preeklampsija i dijabetes. Broj stanica opada s dužim odgađanjem presijecanja pupkovine. Uspješnost uzimanja je 7 puta veća kada je odlaganje kraće od 1 minute nasuport dužem čekanju.

Preporuke su :

·         kad god je moguće odgoditi presijecanje pupkovine do 60 sekundi kod prijevremeno rođenih beba.

·         odgođeno presijecanje pupkovine se preporučuje kod obitelji s nižim primanjima gdje je nedostatak željeza u prehrani češći.

·         ne postoji trenutno dovoljno dokaza za preporuku odgođenog presijecanja pupkovine kod terminskih beba uz normalne obiteljske prihode.

Ako majka nema nedostatak željeza i beba je terminska, odgađanje presijecanja pupkovine za 30-60 sekundi može omogućiti siguran porođaj i dovoljno krvi u pupkovini za prikupljanje matičnih stanica.

KOLIKO MATIČNIH stanica JE DOVOLJNO ZA TRANSPLANTACIJU?

Ovo ovisi o broju matičnih stanica sačuvanih u svakom uzorku i težini i starosti osobe koja treba transplantaciju. Optimalna doza je 10-20 milijuna stanica po kilogramu tjelesne mase. Broj matičnih stanica se razlikuje od uzorka do uzorka i ovisi o količini krvi i drugih faktora. Na izvještaju koji dobivate od Bio Save-a i FamiCorda- postoji jasno naznačen broj i vitalnost stanica, kao i donje granice za spomenute parametre.

Prosječan broj matičnih stanica prikupljenih u uzorku je obično dovoljan za terapiju osobe težine do 50 kg. Kod težih osoba moguće je kombinirati dva uzorka.

Postoje tehnologije za umnožavanje matičnih stanica i posljednjih godina se koriste u slučaju manjih uzoraka za liječenje hematoloških bolesti. Kod cerebralne paralize, autizma i povreda mozga, obično se mogu koristiti manji uzorci jer se najčešće radi o djeci ili bebama koji imaju manju težinu.

KOLIKO se DUGO MATIČNE stanice MOGU ČUVAti I ŠTo SE događa POslije ISTEKA UGOVORA ZA pohranu?

Teoretski, matične stanice se mogu čuvati do kraja života osobe jer se pohranjuju na temperaturi od -196 stupnjeva Celzijusa, gdje se svi biološki procesi zaustavljaju pa tako i starenje stanica. Trenutno u praksi imamo stanice koje su pohranjene, odmrznute i iskorištene nakon 25 godina.

Nakon isteka početnog ugovora, moguće je produžiti ugovor na dodatni broj godina s cijenom koja je zajamčena klijentu u vrijeme potpisivanja ugovora.

ZAŠTO SU MATIČNE stanice KONTROVERZNE?

Više od 90 % istraživanja i terapija matičnim stanicama nije kontroverzno. Ovo uključuje studije, akreditirane laboratorije za obradu i pohranu matičnih stanica i standardne terapije koje se obavljaju širom svijeta.

Nekoliko polja je kontroverzno:

·        embrijske matične stanice se dobivaju iz embrija nakon prekidanja rasta embrija i gubitka potencijalnog života. Takva istraživanja su zabranjena u Europi i Americi.

·       kloniranje ljudi je zabranjeno širom svijeta jer to uključuje preslikavanje nečega iz pojedinačne stanice.

·      Neakreditirane klinike za terapije matičnim stanicama rade širom svijeta i nude terapije po jako visokim cijenama pacijentima koji su iscrpili klasične načine terapije. Ovakvi tretmani uglavnom ne prate etičke, pravne i znanstvene standarde koji su potrebni za registrirane kliničke studije.

KOLIKO JE UZORAKA SAČUVANO U FAMICORDU ISKORIŠteno ZA TERAPIJU?

Samo u 2019. godini je uzorcima sačuvanim i obrađenim u FamiCord-u izvršena transplantacija matičnih stanica kod gotovo 800 pacijenata. Tu su uključene hematološke bolesti poput leukemija i anemija, kao i neurološke terapije autizma, cerebralne paralize, ortopedske terapije za oštećeno koljeno ili kralježnicu te terapije oka kod gubitka vida zbog određenih bolesti kao što je pigmentozni retinitis. Terapije su izvršene u bolnicama širom svijeta u više od 30 zemalja. 

KAKO odlučiti o odabiru banke?

Trebali biste izabreti kompaniju s kojom ćete se osjećati sigurno jer čuvate matične stanice svog djeteta za čitav život. Ispitajte koje su Vam sve banke na raspolaganju. Najbolji međunarodni izvor za tako nešto je internetska stranica Parents Guide.

Obratite pažnju na slJedeće informacije:

 • Je li banka međunarodno priznata i akreditirana - kako biste znali da se laboratorij za obradu matičnih stanica pridržava najstrožijih standarda kao što su AABB i FACT
 • Ima li banka pouzdane partnere
 • Ima li banka veliki znanstveni tim koji jamči znanstveni pristup
 • Je li banka transparentna i jesu li svi troškovi jasno naznačeni

KOLIKO DUGO POSTOJI FAMICORD?

Famicord postoji već 15 godina i do sada je prikupio uzorke za više od 500 000 obitelji širom Europe i svijeta, što je čini najvećom bankom za matične stanice u Europi i 5. najvećom u svijetu. FamiCord u svojoj grupi posjeduje 10 laboratorija u 8 europskih zemalja, što osigurava obradu uzorka čak i kada u jednoj zemlji nastane neka izvanredna situacija koja onemogućuje transport uzoraka.

KAKO SMO ZAŠTIĆENI U SLUČAJU DA KOMPANIJA PRESTANE POSTOJATI?

Pri potpisivanju ugovora s kompanijom Bio Save za pohranu matičnih stanica, ugovor potpisuje i direktor FamiCorda te svojim potpisom jamči da će svi uvjeti ugovora biti ispunjeni. Također, ako dođe do problema na samom mjestu pohrane, u laboratoriju FamiCord, svi laboratoriji (10) imaju međusobno osiguranje od bankrota i preuzimaju uzorke na čuvanje ako jedan laboratorij bankrotira. Klijent ima dvostruko osiguranje.

GDjE SE pohranjuju MATIČNE stanice?

Matične stanice se pohranjuju u njemačkoj banci BioKryo koja se nalazi u Sulzbachu.

MOGU li PODijELIti SVOJ UZORAK U DVijE vrećice?

Najbolje je pohraniti uzorak u jednoj vrećici. Jedino u slučajevima kada ima dovoljno krvi i dovoljno matičnih stanica ima smisla podijeliti uzorak u dvije vrećice. U suprotnom se samo povećava mogućnost kontaminacije uzorka i smanjena vitalnost stanica koje dolaze u kontakt s materijalom vrećice za pohranu.

KOLIKO SU SIGURNE MATIČNE stanice MOG DETETA I tKO MI jamči DA NEĆE BITI ISKORIŠtENE ZA NEKA ISTRAŽIVANJA?

Budući da smo mi privatna banka i čuvamo uzorak za Vašu obitelj, ne vršimo unaprijed HLA tipizaciju matičnih stanica pa tako ne znamo bi li one odgovarale nekome. Također, ponašamo se u skladu sa Zakonom o ljudskim tkivima koji zabranjuje upotrebu matičnih stanica bez Vaše pisane dozvole.

KOLIKO JE BITAN TRANSPORT MATIČNIH stanica?

Čim se matične stanice prikupe na porođaju, njihova se vitalnost počinje smanjivati. Jako je bitno transportirati ih u roku od 72 sata od porođaja. Bio Save koristi isključivo avionski prijevoz ovlaštenim transportnim kompanijama poput DHL-a kako bi Vaš uzorak stigao što prije. Provjerite obavezno s bankom matičnih stanica u kojoj planirate sačuvati matične stanice svoga djeteta na koji ih način transportira.

MOŽEMO li PREMijESTIti MATIČNE stanice AKO SE PRESELIMO?

Preporučuje se da matične stanice ostanu ondje gdje su i pohranjene jer ih Bio Save i FamiCord mogu transportirati do bilo koje bolnice u svijetu. Ako ipak budete htjeli premijestiti ih bliže Vašem novom mjestu stanovanja, i to je moguće uz pokrivanje troškova preseljenja.

KOJA JE PROCEDURA AKO ŽELIMO upotrijebiti MATIČNE stanice?

Da bi se matične stanice iskoristile, nadležni liječnik mora indicirati terapiju matičnim stanicamaza određenu bolest. Zatim se šalje pismeni zahtjev s naznakom u kojoj bolnici i kada je planirana terapija. Bio Save u saradnji s FamiCordom organizira transport matičnih stanica od banke do bolnice i to potpuno besplatno za svakog klijenta kompanije Bio Save.

Zašto sačuvati matične ćelije

Sign In