Kolačići

Prilikom Vaše posjete i korištenja naše internetske stranice, na Vašem računalu se skladište kolačići ili druge tehnologije poput piksela (u daljem tekstu "Kolačići"). Kolačići su male tekstualne datoteke koje Vaš internetski pretraživač pohranjuje na Vašem uređaju kako bi sačuvao određene podatke ili slikovne podatke, poput piksela. Sljedeći put kada posjetite našu internetsku stranicu na istom uređaju, informacije sačuvane u Kolačićima kasnije će se prenijeti ili na našu internetsku stranicu ("Kolačići prve strane") ili na drugu internetsku stranicu kojem Kolačić pripada ("Kolačići treće strane"). 

Kroz sačuvane i vraćene podatke, odgovarajuća internetska stranica prepoznaje da ste joj već pristupili i posjetili je putem internetskog pretraživača koji upotrebljavate na tom uređaju. Mi koristimo ove informacije kako bismo mogli dizajnirati i prikazati internetsku stranicu na optimalan način u skladu s Vašim željama. U tom smislu samo je kolačić prepoznat na Vašem uređaju. Osim toga, Vaši će osobni podaci biti sačuvani samo uz Vašu izričitu suglasnost ili ako je to neophodno za korištenje usluge koja Vam je ponuđena i kojoj ste pristupili. 

Ova internetska stranica koristi sljedeće vrste Kolačića, čiji su opseg i funkcionalnost objašnjeni u nastavku: 

  • Strogo neophodni kolačići (tip A)
  • Kolačići za funkcionalnost i performanse (tip B)
  • Kolačići temeljeni na suglasnosti (npr. marketing) (tip C)
  • Dodatne informacije o vrstama Kolačića koje se koriste na ovoj internetskoj stranici nalaze se u daljnjem tekstu. 

Strogo neophodni kolačići (tip A)

Strogo neophodni kolačići jamče funkcionalnosti i bez njih ne možete ispravno koristiti našu internetsku stranicu. Ove kolačiće upotrebljavamo isključivo mi i stoga su Kolačići prve strane. To znači da će sve informacije sačuvane u ovim Kolačićima biti vraćene na naše internetske stranice.

Ovi kolačići služe, na primjer, da bi se osiguralo da Vi kao prijavljen korisnik uvijek ostajete prijavljeni pri pristupanju različitim stranicama na našoj internetskoj stranici i da stoga nije potrebno ponovo prijavljivanje s vlastitim podacima svaki put kada pristupate novoj stranici.

Upotreba strogo neophodnih kolačića na našim internetskim stranicama je moguća bez vaše suglasnosti. Iz tog razloga, strogo neophodni kolačići ne mogu se aktivirati ni deaktivirati pojedinačno. Međutim, možete deaktivirati kolačiće u vašem internetskom pretraživaču u bilo koje vrijeme.

Pravna osnova: Članak 12. stavak 1. točka 2. Zakona o zaštiti osobnih podataka. 

Kolačići za funkcionalnost i performanse (tip B)

Kolačići za funkcionalnost omogućavaju našoj internetskoj stranici da sačuva već dostavljene informacije (kao što su registrirano ime ili izbor jezika) te Vam mogu ponuditi poboljšane i personalizirane funkcije na osnovu tih informacija. Ovi kolačići prikupljaju i pohranjuju samo anonimne podatke kako ne bi mogli pratiti Vaša kretanja na drugim internetskim stranicama.

Kolačići performansi prikupljaju informacije o tome kako se naše Internetske stranice upotrebljavaju kako bi se poboljšala njihova atraktivnost, sadržaj i funkcionalnost. Ovi kolačići nam pomažu, na primjer, kako bismo utvrdili jesu li i koje stranice naše internetske stranice posjećivane te za koje su sadržaje korisnici posebno zainteresirani. Posebno bilježimo broj posjeta internetske stranice, broj posjećenih stranica, vrijeme provedeno na našoj internetskoj stranici, redoslijed posjećenih stranica, koji su Vas pretraženi pojmovi doveli do nas, zemlje, regije i, ako je primjenjivo, grad iz kojeg se pristupa i udio mobilnih uređaja koji pristupaju našim internetskim stranicama. Također, bilježimo kretanja, klikove i listanja pomoću računalnog miša kako bismo razumjeli koja su područja naše internetske stranice od posebnog interesa za korisnike. Zahvaljujući tome, možemo prilagoditi sadržaj naše internetske stranice specifično prema potrebama naših korisnika te možemo optimizirati našu ponudu. IP adresa Vašeg računala prenesena iz tehničkih razloga automatski postaje anonimna i ne dopušta da donosimo zaključke o pojedinačnom korisniku.

Pravna osnova: Članak 12. stavak 1. točka 6. Zakona o zaštiti osobnih podataka. 

Kolačići zasnovani na suglasnosti (tip C)

Kolačići koji nisu strogo neophodni (vrsta A) niti su u pitanju kolačići za funkcionalnost ili performanse (vrsta B), koristit če se samo uz Vašu izričitu suglasnost, npr. kolačići za oglašavanje.

Pritom, zadržavamo pravo korištenja informacija koje smo dobili preko kolačića putem anonimne analize ponašanja posjetitelja naše internetske stranice kako bismo prikazali određeno oglašavanje za neke od naših proizvoda na našoj internetskoj stranici. Vjerujemo da Vi kao korisnik imate koristi od toga, jer prikazujemo oglašavanje ili sadržaj za koji smatramo da odgovara Vašim interesima na osnovi Vašeg ponašanja kod pretraživanja, tako da ćete vidjeti manje nasumično odabranih oglasa ili drugog sadržaja koji bi Vam mogao biti manje zanimljiv.

Marketinški kolačići dolaze od vanjskih kompanija za oglašavanje (kolačići treće strane) i koriste se za prikupljanje informacija o internetskim stranicama koje je korisnik posjetio kako bi se stvorilo ciljano oglašavanje za korisnika.

Također, možete upravljati mnogim kolačićima kompanija koji se koriste za oglašavanje na mreži putem alata za izbor potrošača koji su izrađeni u programima samoregulacije u mnogim zemljama, kao što su američki program https://www.aboutads.info/choices/ ili EU program http://www.youronlinechoices.com/uk/your-ad-choices

U bilo kom trenutku možete povući svoj pristanak za korištenje kolačića koji su zasnovani na suglasnosti (vrsta C) za ubuduće, tako da prilagodite postavke kolačića.

Pravna osnova: Članak 12. stavak 1. točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka. 

Upravljanje i brisanje svih kolačića

Internetski pretraživač možete prilagoditi tako da se kolačići uglavnom ne mogu uskladištiti u Vašem uređaju i/ili će Vas svaki put pitati jeste li suglasni da kolačići budu omogućeni. Također, možete u bilo kojem trenutku izbrisati ponovno omogućene kolačiće. Možete saznati detaljnije kako sve to funkcionira putem opcije pomoći Vašeg internetskog pretraživača.

Imajte na umu da potpuno deaktiviranje kolačića može dovesti do funkcionalnih ograničenja naše internetske stranice.